ΝΕΑ

Γιατί να πάρω ποδήλατο; Η ORIENT απαντά στο μεγάλο ερώτημα!

Το 1885 ήταν η χρονιά που ήρθε το πρώτο ποδήλατο στην Ελλάδα και το 1890, τη χρονιά της ίδρυσης της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες. Η Αθήνα αποκτά και ποδηλατοδρόμιο για τους πρώτους Ολυμπιακούς (το μετέπειτα ποδοσφαιρικό Στάδιο Καραϊσκάκη). Τι σημαίνει όμως η λέξη «ποδήλατο»; Η ετυμολογία της προέρχεται από τις λέξεις: Πους (πόδι) και -ελαύνω (ωθώ σε κίνηση, κινώ).

Το ποδήλατο ως μηχανή, έχει συνδεθεί με μερικές πολύ σημαντικές τεχνικές εφευρέσεις των τελευταίων δύο αιώνων όπως η μετάδοση της κίνησης με αλυσίδα, ο αεροθάλαμος (σαμπρέλα), ο συμπλέκτης ταχυτήτων (σαζμάν) κλπ. Σήμερα, υπάρχουν ερευνητικές ομάδες που δημιουργούν τα αποκαλούμενα human powered vehicles (HPV) - οχήματα που βασίζονται στην ανθρώπινη δύναμη, η οποία και είναι η πιο αρχαία αλλά και η πιο συναρπαστική μορφή ενέργειας, πάνω στην οποία γίνονται συνεχείς μελέτες που αποτελούν πηγή για την ανθρώπινη εργονομία, επιστήμη, φαντασία και δημιουργικότα.

Πάμε όμως στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς: Γιατί πρέπει να κυκλοφορώ με ποδήλατο;

 

Σωματική και ψυχική υγεία

Είναι γνωστό πως η σωματική άσκηση βοηθά στο να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Με το ποδήλατο έχουμε όλα αυτά τα οφέλη ενώ ταυτόχρονα μας δίνει σημαντική κινητικότητα: Θεωρείται ότι η «σχέση αποτελέσματος» ανάμεσα στο τρέξιμο και την ποδηλασία είναι 1:6, δηλαδή με την ίδια προσπάθεια (ενέργεια) που θα καταβάλλει κάποιος για να τρέξει 10 χλμ. μπορεί με το ποδήλατο να καλύψει μια μέση απόσταση 60 χλμ! Ο ποδηλάτης επίσης, δεν θα περιοριστεί στον χώρο ενός γυμναστηρίου αλλά θα απολάυσει τη φύση και την ησυχία της υπαίθρου. Η καλή οξυγόνωση του αίματος και του εγκεφάλου, επαναφέρουν την ισορροπία σε σωματικό και νοητικό επίπεδο και βοηθούν έτσι ώστε  να "καθαρίσει" κανείς το μυαλό του από προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Περιβάλλον

Δε χωρά αμφισβήτηση στο γεγονός πως, σε αντίθεση με τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούν κινητήρα εσωτερικής καύσης, το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό μέσο μεταφοράς προς το περιβάλλον. Η ενέργεια που χρειάζεται είναι απολύτως ανακυκλώσιμη και δεν δημιουργεί κανένα απόβλητο. Δεν δημιουργεί θερμορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση. Δε συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ούτε στη δημιουργία όξινης βροχής. Επίσης δεν καταναλώνει το υπερβολικό οξυγόνο που καταναλώνει ο χημικός κινητήρας. Εάν αντιληφθούμε τη σημασία όλων αυτών για το περιβάλλον μας, θα τρέξουμε αμέσως να αγοράσουμε ένα ποδήλατο!

 

Οικονομία

Τα έσοδα των περισσότερων Ελλήνων έχουν υποστεί σμίκρυνση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η μετακίνηση με το αυτοκίνητο να γίνεται αρκετά δύσκολη, με την τιμή του καυσίμου στα ύψη. Σε αντίθεση με το ποδήλατο όπου η συνολική επένδυση κυμαίνεται από 200-400 ευρώ. Τα έξοδα συντήρησής του επίσης είναι μηδαμινά (ενδεικτικά ένας αεροθάλαμος κοστίζει 3€ ενώ μία αλυσίδα που θα μας καλύψει για 4.000χλμ! κοστίζει 12€). Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια η "επιστροφή στο ποδήλατο" είναι εντυπωσιακή», ενώ μάλιστα η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρώπης με μεγαλύτερη αναλογία στις πωλήσεις ποδηλάτων σε σχέση με τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

 

Μεταφορά

Μόνο και μόνο για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των πόλεων το ποδήλατο φαίνεται να είναι η πλέον καταλληλότερη λύση. Οι πόλεις με τα περισσότερα ποδήλατα παρουσιάζουν σημαντική μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης αλλά και ρύπανσης. Ευχόμαστε στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα να μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερα ποδηλατικά δίκτυα. Είναι μεγάλη μας χαρά βέβαια, που η πόλη μας η Λάρισα, βρίσκεται  ανάμεσα στις «Πέντε πόλεις του ποδηλάτου»  η οποία από το 2003, διαθέτει ποδηλατόδρομους συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων. Με την μελλοντική επέκταση τους, προβλέπεται να φτάσουν συνολικά τα 54 χιλιόμετρα μήκος.

 

Μέσα από το παραπάνω κείμενο, εάν δε τρέξατε ακόμα να αγοράσετε κάποιο ποδήλατο, ευχόμαστε τουλάχιστον να ξανασκεφτήκατε την πιθανότητα της αγοράς του και να κατανοήσατε τα απίστευτα οφέλη του. Η ORIENT 30 χρόνια τώρα προσφέρει τεράστια γκάμα ποδηλάτων για όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Περιηγηθείτε στο site μας και ανακαλύψτε το ιδανικό ποδήλατο για εσάς!

BIKE NEWS

Διαβάστε άρθρα που αφορούν σε νέα, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις της OrientBikes καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για το αγαπημένο μας μέσο μετακίνησης!

 
 
 

Προϊόντα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο 2410592011-5
5ο Χιλ. Λάρισας - Φαλάνης
Τ.Θ. 1173 - 41110 Λάρισα

Εγγραφή στο newsletter